Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta biała na sposób chiński

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Liście kapusty opłukać, osaczyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki

Kapusta biała na sposób chiński

Składniki:

Kapusta biała na sposób chiński

 

  • 1 kg białej kapusty
  • ostra czerwona papryka
  • mały kawałek imbiru
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru
  • łyżka oleju sezamowego
  • 10 dag orzeszków ziemnych
  • 10 dag migdałów
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

Kapusta biała na sposób chiński
Liście kapusty opłukać, osaczyć z wody, cienko poszatkować, pokroić na kawałki długości 6 centymetrów. Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, wymieszać z solą, cukrem. Odstawić na 2 godziny. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pestki. Opłukać, pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać, drobno posiekać. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Kapustę lekko odcisnąć, dodać olej, ocet, imbir i paprykę. Wymieszać, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać sałatkę orzeszkami ziemnymi i migdałami.

Tagi:

kapusta