marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kapusta cukrowa lub włoska zasmażana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapustę obrać z wierzchnich liści,opłukać,osączyć,poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody,doprawić.Gotować do miękkości.Zasmażać.

Kapusta cukrowa lub włoska zasmażana.

Składniki:

Kapusta cukrowa lub włoska zasmażana.

 

  • 80 dkg.kapusty włoskiej,
  • 4 dkg.tłuszczu,
  • 3 dkg.mąki,
  • 1/2 dkg.kminku,
  • 20 dkg.jabłek,
  • 5 dkg.cebuli,
  • cukier,
  • ocet,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kapusta cukrowa lub włoska zasmażana.
Kapustę obrać z wierzchnich liści,opłukać,osączyć i poszatkować,zalać niedużą ilością wrzącej wody,dodać sól,cukier,tłuszcz,przykryć.Gdy się zagotuje,odkryć na chwilę i dogotować pod przykryciem.Gdy kapusta jest prawie miękka,dodać
kminek i jabłka pokrojone.Przyrządzić jasnozłotą zasmażkę:cebulę obrać,pokroić w kosteczkę,usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor,dodać lekko zrumienioną mąkę,zmieszać wraz z tłuszczem,rozprowadzić zimną wodą,zagotować.Połączyć z kapustą i kminkiem.podgrzać mocno,ale bez gotowania.Wyłożyć na salaterkę,podawać do mięsa i ziemniaków czy klusek ziemniaczanych.