Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kapusta czerwona na winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczna, lekko kwaśna kapusta jest pysznym dodatkiem np do pieczonej kaczki.

Kapusta czerwona na winie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapusta czerwona na winie

 

  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • 2 jabłka kwaśne
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona na winie
Kapustę drobno posiekać. Do garnka wlać wino, włożyć masło. Podgrzewać. Jak masło się rozpuści wrzucić poszatkowaną kapustę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do kapusty. Wszystko wymieszać. Dusić na małym ogniu do miękkości i odparowania wina. Doprawić solą i cukrem. Smacznego!
Kapusta czerwona na winie
Masło z winem podgrzewać, aż masło się rozpuści.
Kapusta czerwona na winie
Włożyć do garnka kapustę i starte jabłka.