monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kapusta czerwona wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna próba przygotowana tradycyjnego dania wigilijnego w nowej wersji. Każdy z nas zna kapustę z grzybami, przygotowaną z kiszonej kapusty. Ja zapraszam Was na nieco inną wersję tego dania, ale zaskakująco pyszną, serdecznie polecam i zapraszam:)

Kapusta czerwona wigilijna

Składniki:

Kapusta czerwona wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona wigilijna

ETAP 1:

Kapusta czerwona wigilijna
poszatkowną kapustę i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości

Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec i goździki. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości ( kontrolować stan płynów, w razie konieczności dodać więcej niż jest w przepisie).

ETAP 2:

Kapusta czerwona wigilijna
do cebuli dodać posiekane pieczarki i dusić do miękkości

W między czasie suszone pomidory i bakalie namoczyć ( każde w osobnym naczyniu). Cebulę i czosnek pokroić w cieknie plasterki. Zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli. Dusić do miękkości

ETAP 3:

Kapusta czerwona wigilijna
pomidory suszone posiekać i razem z żurawiną dodać na patelnie

Pomidory przed wrzuceniem do garnka pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać bakalie i dusić całość około 2 minuty. Następnie dodać ugotowanej kapusty i całość razem zagotować. Doprawić sosem teryiaki, solą i dużą ilością pieprzu. Zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, wymieszać.