justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kapusta czerwona z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapusta czerwona z jabłkiem to bardzo lekka i smaczna przystawka.

Kapusta czerwona z jabłkiem

Składniki:

Kapusta czerwona z jabłkiem

 

  • 4 porcje:
  • 1/2 kg kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 3 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki stołowe octu winnego
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • 3 łyżeczki utartego chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z jabłkiem
Kapustę pokroić w cienkie paski, wrzucić do wrzącej wody, zagotować i odcedzić. Jabłka pokroić w kostkę razem ze skórką, orzechy na drobne kawałki, wszystko razem wymieszać. Z oleju, octu miodu i chrzanu zrobić zalewę, doprawić solą i pieprzem, polać tym sałatkę i zostawić na 1 godzinę.