Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta czerwona z selerem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Surówka to niezbędny dodatek do dania z mięsem. Z czerwonej kapusty z jabłkami i selerem jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania.

Kapusta czerwona z selerem i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta czerwona z selerem i jabłkami

 

  • 20-25 dag kapusty czerwonej
  • 2/3 szkl selera konserwowego
  • 1/2 szkl kukurydzy konserwowej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka majonezu light
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z selerem i jabłkami
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć. Seler i kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę drobno posiekać.

Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z limonki.

Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 
Kapusta czerwona z selerem i jabłkami
Do kapusty dodać osączoną kukurydzę i seler.
Kapusta czerwona z selerem i jabłkami
Wsypać posiekaną cebulę i starte na tace jabłko.
Kapusta czerwona z selerem i jabłkami
Składniki surówki włożyć do miski, dodać majonez i przyprawy.