msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kapusta czerwona zasmażana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zasmakowałam w zasmażanych warzywach.Jesienią i zimą ciepłe dodatki smakują do drugiego dania lepiej niż surówki.

Kapusta czerwona zasmażana.

Składniki:

Kapusta czerwona zasmażana.

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 10 dag masła prawdziwego
  • sól,pieprz ziołowy
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody z gotowania kapusty

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona zasmażana.
Kapustę oczyścić i poszatkować.Ugotować w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku do miękkości.Odcedzić (zachować szklankę płynu z gotowania kapusty. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić.Włożyć ugotowaną kapustę.Doprawić solą,pieprzem ziołowym i octem winnym.Smażyć razem na małym ogniu. Mąkę wymieszać z płynem z gotowania kapusty i wlać pod koniec smażenia .Smażyć jeszcze przez chwilę razem. Podawać do drugiego dania np. do dań mięsnych.

Tagi:

kapusta