Kapusta dobra na kaca

  • 2

Czy wiesz, jakie właściwości lecznicze ma kapusta? Jeśli nie, przeczytaj koniecznie nasz artykuł i dowiedz się więcej o tym cudownym warzywie. Skorzystaj z naszych przepisów na podanie kapusty i ciesz się jej smakiem na dłużej!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kapusta dobra na kaca
fot. Fotolia

Chyba każdy kojarzy fragment wiersza Jana Brzechwy, w którym padają słowa:  "Co, kapusta?! Głowa pusta?!". Otóż okazuje się, że wcale nie taka pusta, bo pełna drogocennych dla naszego zdrowia wartości. W starożytności, używano kapusty do leczenia właściwie wszystkich dolegliwości. Już wtedy Starożytni wiedzieli o jej uniwersalnych właściwościach. Dlaczego zatem nie wykorzystujemy tej wiedzy dzisiaj?

Trochę teorii

Kapusta jest rośliną zielną, która należy do rodziny kapustowatych. Występuje aż 38 gatunków roślin, które należą do tej grupy. Można je spotkać na terenach od Morza Śródziemnego po Azję (obszar klimatu umiarkowanego). Wywodzi się właśnie z rejonów Morza Śródziemnego, gdzie była rośliną dziko rosnącą. Dziś uprawiana jest w wielu regionach na świecie. Obecnie wyróżniamy dwie duże grupy mieszańców (kilka tysięcy lat temu parę gatunków kapusty spontanicznie się skrzyżowało i w ten sposób powstały tak zwane mieszańce), są to: kapusta warzywna i kapusta właściwa. Owocem kapusty jest łuszczyna. A skąd się wzięła nazwa "kapusta"? Otóż jest to zapożyczenie z języka łacińskiego od słowa caputium, które oznacza główkę.

Najpopularniejszą odmianą kapusty jest kapusta głowiasta. Wyróżniamy kapustę białą (z niej prawdopodobnie przyrządzasz smaczne surówki do obiadu, można zrobić z niej kapustę kiszoną). Poza tym doskonale znana jest również kapusta czerwona (ma wiele drogocennych dla naszego zdrowia właściwości, można z niej przygotować pyszne surówki). Coraz większą popularność zdobywa w polskiej kuchni kapusta pekińska. Do rodziny kapustowatych zaliczamy także jarmuż, brokuły czy kalarepę.

kalarepa
Zdjęcie: Fotolia

 
Właściwości kapusty

Kapusta (i wszystkie jej odmiany) bogata jest w wiele witamin, m. in. w A, B1, E, K, PP oraz składniki mineralne: fluor, kobalt, mangan, siarka, żelazo, wapń, błonnik pokarmowy, kwas foliowy czy kwa szczawiowy. Co więcej, kapusta jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach znajduje się zaledwie 40 kalorii. Oczywiście, jeżeli dodamy do niej tłusty boczek czy kiełbasę to wiadomo, że takie danie będzie miało znacznie więcej kalorii i stanie się ciężkostrawne.

W kapuście znajduje się tyle witaminy C, ile w cytrynie. Zawarta w kapuście siarka pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, paznokci oraz włosów. Czy wiedzieliście, że szczególne właściwości posiada sok z kapusty? Dzięki niemu wzmocnisz swoją odporność, a jeśli chorujesz na wrzody żołądka - to będzie wspaniałe lekarstwo na tę dolegliwość. Sok z kapusty pomaga w walce z anemią. Liście sałaty bywają stosowane (głównie w ludowej medycynie) jako okłady na rany i wrzody.

kapusta kiszona
Zdjęcie: Fotolia

Co więcej, kapusta leczy kaca. Jeżeli więc wrócisz z imprezy i obudzisz się rano z bólem głowy, miej przy sobie kapustę, a na pewno Ci pomoże. Kapusta pomaga także w leczeniu chorych stawów. Ciepłymi liśćmi kapusty należy owinąć chore stawy, dodatkowo okryć ręcznikiem lub ścierką tak, by jak najdłużej liście pozostały ciepłe. Taki kompres należy trzymać przez około 15 minut na nogach.

Kiedyś kiszona kapusta chroniła ludzi, którzy płynęli na statkach. Nie było wtedy żadnych lekarstw czy syropów. Walczono z infekcjami, spożywając kiszoną kapustę. I słusznie - zapobiegała ona odmrożeniom czy szkorbutowi.

Teraz można kupić młodą kapustę i przyrządzać z niej wspaniałe potrawy.

młoda kapusta
Zdjęcie: Fotolia

Nasze przepisy na pyszne dania z kapusty

Cukiereczek13 poleca penne z młodą kapustą. Danie jest bardzo lekkie i sycące.  Młoda kapusta kojarzy się nam z wiosną i przyjemnie spędzonym czasem. Warto sprawdzić ten przepis.

                         

Młoda kapusta z koprem inaczej to pomysł Babcigramolki. Idealnie nadaje się do obiadu (podana do ziemniaczków). Jeżeli nie wiesz, co jeszcze możesz przyrządzić z młodej kapusty, ten przepis jest dla Ciebie.

Eli_555 z koli przygotowała dla Was czerwoną kapustę z żurawiną i jabłkiem. W taki sposób przyrządzona kapusta jest naprawdę smaczna, a co najważniejsze zdrowa.

Teraz nieco bardziej kalorycznya propozycja, a mianowicie kapusta na golonce. Przepis jest Katarzyny J. Poleca ona to danie jako bardzo apetyczne i smaczne. Warto wypróbować ten sposób.

Jako dodatek do obiadu polecamy kapustę duszoną w śmietanie. Gosia56 twierdzi, że sprawdzi się ona idealnie. Wszyscy będą zadowoleni. Trzeba przyznać, że wygląda naprawdę znakomicie!

Poznaj przepis na zupę z młodą kapustą >>>