Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kapusta duszona, pomidorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

taką kapustę można podać jako jarzynę do mięsa, ale ja lubię ją samą

Kapusta duszona, pomidorowa

Składniki:

Kapusta duszona, pomidorowa

 

  • ok. 1 kg białej, słodkiej kapusty
  • 1 jabłko
  • 3-4 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona, pomidorowa
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Z kapusty odciąć głąb, zetrzeć na szatkownicy albo pokroić w cieniutkie paseczki, zetrzeć także jabłko. Przełożyć do garnka, dodać cukier, troszkę soli, wlać ok. 1,5 szkl. wody i dusić 15-20 min. - zależy jak cienko pokroimy kapustę. Kiedy będzie miękka, ale jędrna dokładamy koncentrat, lubczyk i dusimy 5 min.. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na złoto cebulkę a następnie zdejmujemy ją na talerzyk a na tłuszcz wsypujemy mąkę, mieszamy, podlewamy 0,5 szkl. wody i rozrabiamy aby nie było grudek. Kiedy się zagotuje przelewamy do kapusty. Całość doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku, dusimy 10-15 min.. Cebulkę możemy dodać do kapusty, ja lubię posypać nią potrawę na talerzu. Kapusta najlepsza jest odgrzewana, kiedy się trochę przegryzie.