Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycją jest podawaniu u mnie na Wigilię kapusty z grochem lub soczewicą.To druga po kapuście z grzybami ukochana wigilijna potrawa.

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą

 

  • 0,25 kg kiszonej kapusty ( z marchewką)
  • 1/2 szklanki czerwonej łuskanej soczewicy
  • 5 łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżki masła
  • 2 pełne łyżeczki kminku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Wypłukaną kapustę zalać wodą i gotować 20 minut. Namoczyć soczewicę i zostawić na 20 minut. Nastawić soczewicę zalaną wodą ( nie solić ) i gotować 25-30 minut. Odcedzić . Odcedzić kapustę i dolać olej. Dodać masło , kminek i dusić mieszając co jakiś czas przez następne 20 minut. Wymieszać kapustę z odcedzoną soczewicą . Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.





Z reguły gotuję podwójną porcję kapusty z soczewicą  i robię z połowy pierogi z takim farszem . Podaję  je na Wigilię   podsmażone na rumiano.



Zarówno jedno jak i drugie można przygotować wcześniej i w Wigilię tylko podgrzać.
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Kapustę kiszoną o odpowiedniej kwaśności zalać wodą i gotować 20 minut
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Namoczoną soczewicę gotować 35 minut -odcedzić
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Do odcedzonej kapusty dodać olej-kminek i dusic znów 20 minut
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Wymieszac kapustę z soczewicą- doprawic do smaku