Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta duszona z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Młoda kapusta z papryką duszona na maśle jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Świetny dodatek do dania z mięsem.

Kapusta duszona z papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kapusta duszona z papryką

 

  • 1/2 kapusty młodej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki białego wina
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona z papryką
Kapustę umyć i poszatkować.

Paprykę bez nasion pokroić w słupki.

W woku rozgrzać masło, wsypać paprykę, podsmażyć. Następnie dodać kapustę, wlać wino i odrobinę wody.

Dusić pod przykryciem do miękkości. ( około 20-25 minut).

Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną chili i winnym octem, wymieszać. 
Kapusta duszona z papryką
Kapustę umyć i nie bardzo drobno poszatkować
Kapusta duszona z papryką
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki
Kapusta duszona z papryką
Na rozgrzanym maśle podsmażyć przygotowaną paprykę
Kapusta duszona z papryką
Połączyć z kapustą, wlać wodę i wino, dusić do miękkości
Kapusta duszona z papryką
Doprawić do smaku i wymieszać.