Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Taka składanka z różnych przepisów . Inspiracją było zdjęcie białej kapusty gotowanej , polanej sosem z pleśniowego sera .

Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym

 

  • 1/2 małej białej kapusty ( lub 2 małe ćwiartki czy nawet ósemki z większej )
  • 4 ziemniaków
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki pokrojonego kopru
  • 3 łyżki drobno utartego sera żółtego ostrego ( dałam parmezan ale może być Cheddar czy inny )

 

Sposób przygotowania:

Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Z kapusty usunąć uszkodzone wierzchnie liście. Delikatnie umyć. Osuszyć. Związać nicią by nie rozpadła sie w gotowaniu i ugotować w lekko osolonej wodzie ( 25 minut ).Wyjąć łyżka cedzakową. Ułożyć na cedzaku( sicie) i zostawić by dobrze odciekła. Obrać i umyć ziemniaki - pokroić i ugotować w osolonej wodzie . Odcedzić. Utłuc ziemniaki dodając śmietankę , 1 łyżkę masła , koper i ser. Dobrze wymieszać. Rozwinąć ugotowaną kapustę z nici. Delikatnie odchylać liście kapusty i pomiędzy nie wkładać puree ziemniaczane . Każdą porcję masy ziemniaczanej dociskać następnymi listkami kapusty . Całość ułożyć w foremce do zapiekania . Posmarować po wierzchu roztopionym masłem . Zapiekać w temperaturze 200*C ok. 25 minut ( nie umiem podać dokładnego czasu bo zależy to od piekarnika - pod grillem będzie szybciej ). Trzeba patrzeć - jak puree zacznie się rumienić to znaczy że jest dobre . * Mnie ta porcja starczyła jako dodatek do II Dania dla 2 osób- jeśli miało by być samodzielnym daniem to myślę , że trzeba by porcje zwiększyć. ** Kapustę trzeba dobrze odsączyć bo inaczej po zapieczeniu puree nie jest ścisłe- nasiąka wodą z kapusty . Nie przeszkadza to smakowo - tyle , że konsystencja dania jest luźniejsza .
Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Kapustę podzieloną na porcje umyć - oczyscić-związać i ugotować-wyjąc i dobrze odcedzić
Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Obrać i ugotowac ziemniaki - przygotować puree
Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Puree układać pomiedzy listkami kapusty tak by nie straciła kształtu
Kapusta faszerowana puree ziemniaczanym
Zapiekać w temperaturze 200 stopni 25 minut