bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

podobno kiszona kapusta ma zbawienny wpływ na nasz organizm

kapusta kiszona

Składniki:

kapusta kiszona

 

  • 5 kg kapusty białej
  • 10 dag soli
  • ewentualnie marchew i kminek

Sposób przygotowania:

kapusta kiszona
Poszatkowaną kapustę wymieszać z solą , ugnieść w wiaderku lub innym naczyniu . Na wierzchu położyć talerz i obciążyć czymś ciężkim . Odstawić na 10 - 14 dni , przełożyć do słoików . Zależy jak kwaśną lubimy kapustę , można ją zostawić lub pasteryzować 15 minut (pasteryzacja przerywa fermentację) .

Do kapusty (po poszatkowaniu) można dodać startą na grubych oczkach marchew lub kminek .