bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapusta kiszona w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co roku przygotowuje kiszoną kapustę w słoikach, bardzo dobrze się przechowuje podczas zimy, polecam.

Kapusta kiszona w słoikach

Składniki:

Kapusta kiszona w słoikach

 

  • 5 kilogramów kapusty białej-ja używam odmiany kamienna głowa

 

  • 0,5 kilograma marchewki

 

  • 10 dag soli kamiennej

 

  • 2 łyżki kminku

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona w słoikach
Kapustę poszatkuj za pomocą szatkownicy, przełóż do dużej miski. Nasól solą i dokładnie wymieszaj, pozostaw na noc pod przykryciem ,aby kapusta puściła sok.

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W dużych słoikach układaj warstwami kapustę i marchewkę, ubij mocno za pomocą drewnianej pałki .Pozostały sok przelej do słoików.

Słoiki z kapustą pozostaw w ciepłym miejscu przez tydzień. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz, i przebij kapustę za pomocą patyczka lub szpikulca, aby kapustę odgazować.

Kapustę przenieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. 

Tagi:

przetwory