Strona główna Kapusta kiszona w słoikach

Kapusta kiszona w słoikach
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Spiżarnia Michaeli

Przetwory « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Kapusta kiszona w słoikach offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 285
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kapusta kiszona w słoikach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 17

Pyszna, złocista i chrupiąca kapusta ze swojej spiżarni :)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kapusta kiszona w słoikach - SKŁADNIKI:

  • biała kapusta
  • marchew
  • sól
  • woda źródlana (niegazowana, dobra woda mineralna)

Kapusta kiszona w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować, na każdy kg kapusty poszatkowanej wziąć 2 płaskie łyżeczki soli. Posolić kapustę, wymieszać i pozostawić na kilka godzin. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do ¾ wysokości słoika. Na 1 litr wody źródlanej (niegazowana, dobra woda mineralna) wziąć 1 płaską łyżeczkę soli, tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Nie ruszać 2 miesiące. Po tym okresie kapusta jest ukiszona. Do kapusty można dodać ½ kg marchewki na 10 kg kapusty. Tak przygotowana kapusta może być przechowywana aż do późnej wiosny. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapusta kiszona w słoikach (strona 1 z 1)  
góralka

góralka
offline

2010-08-08 19:38
Super! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
christ300

christ300
offline

2010-08-21 22:28
Też kisimy swojską kapuchę,ale pierwszy raz słyszę o tej wodzie no no ciekawe
Skomentuj
Oceń:
0
Marika_1961

Marika_1961
offline

2010-08-24 09:14
No to bedziemy kisic;-)))
Skomentuj
Oceń:
0
grazka

grazka
offline

2010-08-13 21:13
Tez robie.Swojska to swojska.Tego przepisu nie znam,wiec w tym roku wykorzystam.
Skomentuj
Oceń:
0
Pi11

Pi11
offline

2011-10-17 17:54
grazka napisał(a):

Tez robie.Swojska to swojska.Tego przepisu nie znam,wiec w tym roku wykorzystam.

i jak ?
smaczna ?
Skomentuj
Oceń:
0
koszer

koszer
offline

2012-11-25 14:10
A ja kiszę kapustę w beczce i po zakiśnięciu przekładam w słoiki ubijając. W temperaturze chłodnej np.: w kanale samochodowym w garażu można ją trzymać rok i nadaje się do spożycia.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Jagody w syropie Dżem jabłkowo-porzeczkowy Przetwory - cukinia a'la ananas
Konfitura z czarnej porzeczki Czereśnie kandyzowane w syropie Sok i dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony
Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki Frużelina z borówki amerykańskiej
Imbirowe śliwki jak powidła Konfitura z wiśni z sokiem z cytryny Galaretka z czerwonych porzeczek

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane