Strona główna Kapusta kiszona w słoikach

Kapusta kiszona w słoikach
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Spiżarnia Michaeli

Przetwory « poprzedni | następny »
misia14 - Przepis na: Kapusta kiszona w słoikach offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 288
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kapusta kiszona w słoikach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 17

Pyszna, złocista i chrupiąca kapusta ze swojej spiżarni :)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kapusta kiszona w słoikach - SKŁADNIKI:

  • biała kapusta
  • marchew
  • sól
  • woda źródlana (niegazowana, dobra woda mineralna)

Kapusta kiszona w słoikach - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować, na każdy kg kapusty poszatkowanej wziąć 2 płaskie łyżeczki soli. Posolić kapustę, wymieszać i pozostawić na kilka godzin. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do ¾ wysokości słoika. Na 1 litr wody źródlanej (niegazowana, dobra woda mineralna) wziąć 1 płaską łyżeczkę soli, tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Nie ruszać 2 miesiące. Po tym okresie kapusta jest ukiszona. Do kapusty można dodać ½ kg marchewki na 10 kg kapusty. Tak przygotowana kapusta może być przechowywana aż do późnej wiosny. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapusta kiszona w słoikach (strona 1 z 1)  
góralka

góralka
offline

2010-08-08 19:38
Super! 5!
Skomentuj
Oceń:
0
christ300

christ300
offline

2010-08-21 22:28
Też kisimy swojską kapuchę,ale pierwszy raz słyszę o tej wodzie no no ciekawe
Skomentuj
Oceń:
0
Marika_1961

Marika_1961
offline

2010-08-24 09:14
No to bedziemy kisic;-)))
Skomentuj
Oceń:
0
grazka

grazka
offline

2010-08-13 21:13
Tez robie.Swojska to swojska.Tego przepisu nie znam,wiec w tym roku wykorzystam.
Skomentuj
Oceń:
0
Pi11

Pi11
offline

2011-10-17 17:54
grazka napisał(a):

Tez robie.Swojska to swojska.Tego przepisu nie znam,wiec w tym roku wykorzystam.

i jak ?
smaczna ?
Skomentuj
Oceń:
0
koszer

koszer
offline

2012-11-25 14:10
A ja kiszę kapustę w beczce i po zakiśnięciu przekładam w słoiki ubijając. W temperaturze chłodnej np.: w kanale samochodowym w garażu można ją trzymać rok i nadaje się do spożycia.
Skomentuj
Oceń:
1
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przetwory
Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą Marynowane buraczki
Dżem jarzębinowo-jabłkowy Przecier pomidorowy Nutella śliwkowa
Biała kapusta z burakami Marynowane grzybki Podgrzybek marynowany z cebulką i marchewką
Konfitura z dyni z ananasem Sos słodko-kwaśny z cukinią Zimowe leczo do słoików

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane