misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Spiżarnia Michaeli

Kapusta kiszona w słoikach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Pyszna, złocista i chrupiąca kapusta ze swojej spiżarni :)

Kapusta kiszona w słoikach

Składniki:

Kapusta kiszona w słoikach

 

  • biała kapusta
  • marchew
  • sól
  • woda źródlana (niegazowana, dobra woda mineralna)

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona w słoikach
Kapustę poszatkować, na każdy kg kapusty poszatkowanej wziąć 2 płaskie łyżeczki soli. Posolić kapustę, wymieszać i pozostawić na kilka godzin. Kapustę odcisnąć z soku i wkładać do słoików ubijając do ¾ wysokości słoika. Na 1 litr wody źródlanej (niegazowana, dobra woda mineralna) wziąć 1 płaską łyżeczkę soli, tą solanką zalać kapustę w słoikach zakręcić wieczka. Wynieść w chłodne miejsce bez przeciągów. Nie ruszać 2 miesiące. Po tym okresie kapusta jest ukiszona. Do kapusty można dodać ½ kg marchewki na 10 kg kapusty. Tak przygotowana kapusta może być przechowywana aż do późnej wiosny. SMACZNEGO!