Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taką kapustę podajemy zawsze na ciepło

Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami

 

  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 kostki rosołowe
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 3 liście laurowe
  • 5 zieli angielskich
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • ocet winny.

Sposób przygotowania:

Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami
Kapustę drobno pokroić, podlać wodą, dodać ziela angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową. Gotować do miękkości. Pieczarki i cebule obrać i pokroić, podsmażyć na łyżce oleju, dodać kostkę rosołową, dusić 20 minut pod przykryciem. Dodać do kapusty. Kiedy wszystko będzie miękkie na patelni rozgrzać smalec, na gorący wrzucić mąkę, zrumienić, zalać 100 ml wody, zagotować. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do kapusty, wymieszać. Przyprawić kucharkiem i pieprzem oraz octem. Koperek umyć, posiekać, dodać do kapusty, wymieszać.
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami
Kapustę gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz kostki rosołowej.
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami
Pieczarki dusimy razem z cebulą na łyżce oleju.
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami
Pieczarki dodajemy do kapusty, gotujemy do miękkości.
Kapusta kiszona zasmażana z pieczarkami
Przygotowujemy zasmażkę, dodajemy ją do kapusty.