EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Kapusta kwaszona z pieczarkami na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne danie, można podać z ziemniakami i obiad gotowy. Sprawdza się na przyjęciach jako przystawka .

Kapusta kwaszona z pieczarkami na zielono

Składniki:

Kapusta kwaszona z pieczarkami na zielono

 

  • 1/2 cytryny
  • 200g pieczarek
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Kapusta kwaszona z pieczarkami na zielono
Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok. Pieczarki przebieramy, obieramy, myjemy i kroimy na połówki. Skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju, wkładamy pieczarki, zwiększamy ogień i szybko obsmażamy, żeby nie puściły soku, a zrumieniły się. Zdejmujemy z patelni do miski. Dodajemy natkę pietruszki, solimy. Odstawiamy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Kapustę odsączamy i siekamy. Do garnka wkładamy kapustę,marchewkę i kminek, zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Cebule obieramy i siekamy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. W 1/2 szklanki wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do cebuli, zasmażamy. Kapustę i marchewkę odcedzamy, dodajemy do cebuli. Wrzucamy też przygotowane wcześniej pieczarki, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szkl wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 35 minut.

Tagi:

kapusta