Kapusta modra

Kapusta « poprzedni | następny »
agnieszkalider offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 785
zdjęcia: 1 z 1
Kapusta modra
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Modra kapusta po śląsku na boczku


trudność: średne
czas:

Kapusta modra - SKŁADNIKI:

  • kapusta czerwona 1 średnia szt
  • boczek wędzony 20 dkg
  • cebula 1 szt
  • sól 1,5 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • kminek mielony 0,5 łyżeczki
  • masło 2 łyżki

Kapusta modra - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować niezbędne składniki na danie. Kapustę czerwoną umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć, poszatkować drobno i obgotować w lekko osolonej wodzie wraz ze zmielonym drobno kminkiem. Boczek pokroić w kostkę, usunąć z niego części niejadalne i tłuste i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do niej podsmażony boczek z cebulą, dodać przyprawy sól- 0,5 łyżeczki, pieprz, ocet jabłkowy, masło. W razie konieczności można dosolić. Przełożyć do szerokiego rondla. Wymieszać dokładnie składniki i podsmażyć na maśle. Podawać na ciepło lub zimno.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapusta modra  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kapusta
Kotleciki z kaszą kuskus i kapustą Pierogi z kapustą i grzybami Kapusta z grzybami i majerankiem
Gołąbki w panierce Schab pod jarmużową pierzynką Kapuściane rogaliki
Placki z kapusty Kapusta biała z boczniakami i koperkiem Surówka z kapusty pekińskiej Elfi
Pióra z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą Surówka jesienna z czerwonej kapusty Surówka z kapusty i marchewki z koperkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane