agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 785]

Kapusta modra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Modra kapusta po śląsku na boczku

Kapusta modra

Składniki:

Kapusta modra

  • kapusta czerwona 1 średnia szt
  • boczek wędzony 20 dkg
  • cebula 1 szt
  • sól 1,5 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy 1 łyżeczka
  • kminek mielony 0,5 łyżeczki
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kapusta modra

Przygotować niezbędne składniki na danie. Kapustę czerwoną umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć, poszatkować drobno i obgotować w lekko osolonej wodzie wraz ze zmielonym drobno kminkiem. Boczek pokroić w kostkę, usunąć z niego części niejadalne i tłuste i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do niej podsmażony boczek z cebulą, dodać przyprawy sól- 0,5 łyżeczki, pieprz, ocet jabłkowy, masło. W razie konieczności można dosolić. Przełożyć do szerokiego rondla. Wymieszać dokładnie składniki i podsmażyć na maśle. Podawać na ciepło lub zimno.