Kapusta na golonce

Katarzyna J. offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 663
zdjęcia: 1 z 1
Kapusta na golonce
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo apetyczna kapusta na golonce


trudność: łatwe
czas:

Kapusta na golonce - SKŁADNIKI:

  • 1 przednia golonka wieprzowa
  • 70 dkg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • kminek, ziele angieskie, liśc laurowy
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

Kapusta na golonce - PRZYGOTOWANIE:

Golonkę obieramy ze skóry, myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości (10 minut przed końcem gotowania solimy wywar). Kapustę wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy z kapusty wodę i wlewamy nową. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Do kapusty wsypujemy przyprawę oraz wrzucamy ziele, liść i kminek. Mieszamy i nadal gotujemy. Ugotowaną golonkę wyjmujemy z wywaru. Rozdrabniamy mięso i dodajemy do gotującej się kapusty. Cebule szklimy na tłuszczu, także dodajemy do kapusty. Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy w kapuście. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kapusta na golonce  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami
Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami
Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro Rozgrzewające leczo z makaronem
Kurczak z estragonową salsą verde Roladki drobiowe z serem i szpinakiem Krokiety po rusku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane