szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kapusta na pomidorowo

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ulubiona kapusta mojego męża, zresztą on sam ją zawsze robi.

Kapusta na pomidorowo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta na pomidorowo

 

  • 1 duża głowka kapusty białej
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 5 listków laurowych
  • 3 cebule
  • 1 kiełbasa
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kapusta na pomidorowo
Kapustę szatkujemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą, trochę poniżej poziomu kapusty. Wrzucamy ziarenka pieprzu, listki laurowe i solimy. Gotujemy ok 1,5 godziny. W tym czasie obieramy i kroimy w grubą kostkę lub pół plasterki cebulę, oraz kiełbasę w grubą kostkę. Na patelni rozgrzeamy olej i podsmażamy cebulę z kiełbasą. Można wykorzystać również wędliny, czy inne mięsko jakie mamy w lodówce. Z gotującej się kapusty odlewamy większość wody, dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Gotujemy jeszcze ok 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Polecam!!
Kapusta na pomidorowo
Przygotowujemy dużą główkę kapusty.
Kapusta na pomidorowo
Kapustę drobno szatkuje i wkładamy do duuużego garnka.
Kapusta na pomidorowo
Pokrojona cebula i kiełbaska. Możemy wykorzystać resztki wędlin które mamy w lodówce.