ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kapusta nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna nadziewana kapusta

Kapusta nadziewana

Składniki:

Kapusta nadziewana

 

  • średnia główka kapusty włoskiej
  • 1/2 kg mięsa drobiowego
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu
  • pieprz
  • sól
  • vegeta

 

Sposób przygotowania:

Kapusta nadziewana
Bulion rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka i przyprawy. Mieszamy.
Kapustę (głąbem do góry) parzymy kilka minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, osączamy i ostrożnie rozdzielamy liście aż do środka główki. Na liście (od środka na zewnątrz) nakładamy farsz mięsny. Najpierw na małe, później kolejno na coraz większe, aż do zewnętrznych. Skła-
damy główkę kapusty, ostatnie liście spinamy wykałaczkami. 3, Kapustę wkładamy do garnka liśćmi do góry, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości około godziny. Wyjmujemy, osączamy na sicie i kroimy w ćwiartki. Podajemy na ciepło.