Gobusiaa

Gobusiaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Kapusta Pak choi z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne azjatyckie danie. Polecam wszystkim miłośnikom " chińczyka". Łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim szybkie w wykonaniu.

Kapusta Pak choi z wołowiną

Składniki:

Kapusta Pak choi z wołowiną

 

  • Kapusta Pak Choi
  • 200 g polędwicy wołowej. ( może być również zrazowka)
  • 1 papryczka chilli
  • 100g nerkowca
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 cm tarkowanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowegi
  • Odrobina wody do podlania.

Dodatki

  • Sezam
  • Szczypiorek
  • Makaron chiński pszenny lub ryżowy
  • Olej sezamowy ( ja używam oleju z orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

Kapusta Pak choi z wołowiną

Przygotowanie składników

Kapusta Pak choi z wołowiną
Ja lubię duże kawałki chrupiącej kapusty.

Wołowinę umyć, pokroić w cienkie paseczki.

Kapustę przekroić na 4 części, w przypadku dużych egzemplarzy należy przeciąć ja na więcej kawałków.

Cebulę pokroić w piórka.

Czosnek i imbir zetrzeć na tarce lub pokroić w słupki.

Posiekać szczypior i pokroić w cienkie krążki papryczkę.

Makaron ugotować zgodnie z wytycznymi na opakowaniu.

Smażenie potrawy.

Na rozgrzany olej wrzucić orzechy nerkowca.

Gdy się delikatnie zrumienią dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć 3 min non stop mieszając. Dorzucić wołowinę i smażyć razem 5 minut, mieszając.

Dorzucić kapustę, chilli i wymieszane składniki sosu. Dodać makaron i smażyć jeszcze 3 minuty ciągle mieszając.

Podawać posypane sezamem i szczypiorkiem