AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kapusta włoska z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna kapusta włoska z dodatkiem pieczarek, cebuli i przypraw.

Kapusta włoska z pieczarkami

Składniki:

Kapusta włoska z pieczarkami

 

  • połowa kapusty włoskiej lub środek kapusty, jeżeli została od gołąbków
  • 50 dag pieczarek
  • 4-5 cebul
  • smalec lub olej do smażenia
  • sól, pieprz, trochę cukru
  • papryka słodka- 1 łyżeczka
  • curry- 1/2 łyżeczki
  • chili- 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany- 1,5 łyżeczki
  • odrobina gałki muszkatołowej i imbiru.

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska z pieczarkami
Kapustę poszatkować na grubsze paseczki, zalać niewielką ilością wody, dodać łyżkę tłuszczu i gotować do miękkości. w międzyczasie przesmażyć na tłuszczu pokrojoną w półplasterki lub ćwiartki cebulę oraz pieczarki pokrojone na kawałki ( wcześniej umyte i oczyszczone oczywiście !!! ). Gdy się już usmażą- dodać do kapusty i gotować jeszcze parę minut. Przyprawić wszystkimi podanymi przyprawami. Jak ktoś nie lubi na ostro- może sobie darować chili i użyć mniej pieprzu :) Kapusta jest wyśmienita do klusek śląskich, pyz, czy też do pieczywa. SMACZNEGO :)

Tagi:

kapusta