Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kapusta włoska - zasmażana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Po moich pieczonych gołąbkach zostało sporo włoskiej kapusty, więc zrobiłam z niej kolejną potrawę - zasmażyłam ją z cebulą, czosnkiem i mąką. Pyszne danie, i nic się nie marnuje :)

Kapusta włoska - zasmażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta włoska - zasmażana

 

  • 1 mała główka kapusty (ja użyłam tego, co zostało mi po gołąbkach)
  • 2-3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • woda
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta włoska - zasmażana
Jeśli kapusta nie była wcześniej gotowana ( u mnie była, robiłam gołąbki), kroję ją w dość duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam niewielką ilością wody (by była na dnie) i gotuję 20 minut. Po tym czasie dolewam 2 łyżki oleju i gotuję dalej, a w międzyczasie obrane cebule kroję w duże kawałki i na pozostałym oleju smażę pod przykryciem, aż się zeszklą. Dodaję do cebuli posiekany czosnek i mąkę, mieszam i chwilę smażę razem - przekładam do ugotowanej kapusty ( w niej nie powinno być już dużo wody, tylko troszeczkę). Dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję jako dodatek do obiadów. Przepis autorski.
Kapusta włoska - zasmażana
Dodatki to cebula, czosnek i mąka. No i przyprawy :)
Kapusta włoska - zasmażana
Pokrojoną w kawałki kapustę podduszamy by zmiękła
Kapusta włoska - zasmażana
Cebulę smażymy z czosnkiem, i dodajemy mąkę
Kapusta włoska - zasmażana
Po wymieszaniu doprawiamy i od razu na talerz

Tagi:

kapusta