bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od niedawna na moim wigilijnym stole gości kapusta z grochem, jest bardzo smaczna i dość szybka do przygotowania.

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

 

  • 2 kilogramy kapusty kiszonej
  • 500 gram łuskanego żółtego grochu
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz
  • Majeranek
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Kapustę drobno siekamy, dodajemy razem z grochem do podsmażonej cebuli i przez kilka minut razem dusimy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.