agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie staropolskie. Pamiętam jak moja babcia podawała mi tą potrawę jak u niej byłam. Polecam smakoszom.

Kapusta z grochem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z grochem

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg grochu
  • 0,5 boczku
  • kawałek kiełbasy dla zapachu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem
Najlepiej jak groch namoczymy dzień wcześniej. Jak zostawimy na noc to z 0,5 grochu napęcznieje tak że będziemy mieć cały 3 litrowy garnek. Ugotować groch. Ugotowany groch pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Boczek i kiełbaskę pokroić na mniejsze kawałki, skwarki. Usmażyć. Dodać cebulę zrobić zasmażkę. Kapustę odcedzić i przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Kapusta z grochem
Jeżeli mamy możliwość to groch namoczyć przez noc
Kapusta z grochem
Ugotowany groch pognieść tłuczkiem do ziemniaków
Kapusta z grochem
Boczek pokroić na mniejsze skwarki i usmażyć
Kapusta z grochem
Kapustę odcedzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać.