Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kapusta z grochem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kapusta z grochem to idealne danie na wigilię, ale mozna ją podawac też do codziennego obiadu,

Kapusta z grochem

Składniki:

Kapusta z grochem

  • 750g kiszonej kapusty
  • 3/4 szklanki łuskanego grochu (najlepiej połówki)
  • 6 łyżek masła lub oleju
  • drobno posiekana cebula
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Kapusta z grochem

Groch zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie uzupełniamy wodę aby przykryła groch i gotujemy na małym ogniu, aż groch będzie miękki. Kapustę siekamy, zalewamy dwoma szklankami wrzacej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Gorącą kapustę mieszamy z grochem. Cebulę podsmażamy az bedzie szklista, wlewamy z tłuszczem do kapusty. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i zagotowywyujemy. Mozna ja zrobic kilka dni przed wigilia i przechowywac w sloiku.