Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kapusta z grysikiem kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie idealne dla amatorów kiszonej kapusty, je się raczej zimą.

Kapusta z grysikiem kukurydzianym

Składniki:

Kapusta z grysikiem kukurydzianym

 

  • 4 porcje:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 6-8 liści kiszonej kapusty
  • 20 dag przerośniętej mięsem słoniny
  • 30 dag grysiku kukurydzianego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 20 dag świeżych lub garść suszonych grzybów
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • pieprz, cząber i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta z grysikiem kukurydzianym
Na nadzienie dusić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane grzyby i paprykę, doprawić solą, pieprzem i cząbrem i ugotowanym wcześniej grysikiem. Do dużego garnka lub naczynia żaroodpornego włożyć połowę kiszonej kapusty, na nich ułożyć nafaszerowane nadzieniem liście (gołąbki), przykryć plastrami słoniny i pozostałą częścią kapusty, na sam wierzch położyć resztę plastrów słoniny. Zalać rozcieńczona wodą z kapusty kiszonej, by zakryć gołąbki i dusić na małym ogniu, pod przykryciem przynajmniej 1 godzinę.