Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Kapusta z grzybami na oleju orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Użycie oleju orzechowego nadaje dodatkowo wspaniałego aromatu .Orzechowy olej nadaje tylko lekką nutę orzechową .

Kapusta z grzybami na oleju orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta z grzybami na oleju orzechowym

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 2 dag suszonych prawdziwków
  • 20 dag suszonych podgrzybków
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki oleju orzechowego
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Trzy dni przed Wigilią przepłukać kapustę kiszoną by nie była za kwaśna .Zalać wodą i gotować ok. 2 godzin. W tym czasie grzyby namoczyć na 2 godziny - zlać wodę w której się moczyły . Zalać 3 szklankami wody i ugotować . Kapustę odcedzić .Grzyby odcedzić wlewając wywar z ich gotowania do kapusty . Grzyby pokroić w paseczki i dodać do kapusty. Wlać olej . Włożyć miód . Wymieszać . Dusić kapustę na małym gazie godzinę . Odstawić w zimne miejsce do następnego dnia ( np. na balkon - dobrze by było żeby kapusta sie przemroziła ). Następnego dnia dusić kapustę znów 2 godziny na małym gazie . Odstawić w zimne miejsce . W Wigilię ponownie dusić na małym gazie godzinę mieszając by nie przywarła do dna .W Wigilię dusimy kapustę odkrytą tak by nadmiar płynu odparował .Doprawić do smaku solą , maggi , pieprzem i jeśli trzeba to szczyptą cukru. Zagotować . Taka kapustka jest prawie identyczna z normalnie robioną - olej orzechowy daje tylko delikatną orzechowa nutkę prawie nie wyczuwalną , a jednak coś w tym pysznego jest . Kapusty z grzybami robię zawsze więcej niż potrzebuję na Wigilię i mrożę . Można na jej bazie zrobić potem bigos , pierogi , krokiety lub podawać do pieczonych mięs , kluch itp.
Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Wszystkie składniki uszykowane - można zaczynać gotowanie
Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Do obgotowanej i odcedzonej kapusty dodajemy olej , wywar z gotowania grzybów
Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Odcedzone grzyby kroimy w paseczki i dorzucamy do kapusty
Kapusta z grzybami na oleju orzechowym
Kapustę dusimy mieszając - doprawiamy , chłodzimy i znów dusimy

Tagi:

kapusta