Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2674]

Kapusta z selerem i mieszanką kiełków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Surówka z białej kapusty to łatwy do przygotowania i smaczny dodatek do obiadu.

Kapusta z selerem i mieszanką kiełków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kapusta z selerem i mieszanką kiełków

 

  • 30 dag kapusty białej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 szkl selera konserwowego
  • 3 łyżki mieszanki kiełków
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta z selerem i mieszanką kiełków
Kapustę bardzo drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać i pozostawić na 10 minut. ( szatkowałam obieraczką do warzyw ) Gdy kapusta puści sok, odcisnąć, włożyć do miski. Cebulę drobno posiekać. Jabłko umyć, usunąć nasiona i razem z kiszonymi ogórkami zetrzeć na tarce do warzyw. Do kapusty dodać osączony z zalewy seler, jabłko, ogórki, cebulę, majonez, doprawić do smaku, wymieszać. Mieszankę kiełków wsypać na rozgrzany olej i smażyć 3-4 minuty, ostudzić, wyłożyć na surówkę. Podawać jako dodatek do dania z mięsem.
Kapusta z selerem i mieszanką kiełków
Kapustę bardzo drobno poszatkować i oprószyć solą
Kapusta z selerem i mieszanką kiełków
Wszystkie przygotowane skladniki włożyć do miski
Kapusta z selerem i mieszanką kiełków
Mieszankę kiełków podsmażyć na rozgrzanym oleju