Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta zapiekana z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Duszona młoda kapusta zapiekana z podsmażoną cebulką i mozzarellą w kulce. Doskonały dodatek do obiadu.

Kapusta zapiekana z mozzarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta zapiekana z mozzarellą

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 150 g mozzarelli w kulce
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapusta zapiekana z mozzarellą
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Do kapusty wlać wodę, dodać czosnek granulowany, kminek i trochę przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, doprawić do smaku solą. Jak kapusta będzie już miękka, odparować cały płyn. Kapustę rozłożyć w naczyniu do zapiekania. Na kapuście rozłożyć usmażoną cebulę. Oprószyć pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią. Ser mozzarella odsączyć z zalewy, pokroić na małe kawałki, ułożyć na kapuście z cebulą. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać jako dodatek do obiadu.
Kapusta zapiekana z mozzarellą
Poszatkowana młoda kapusta z dodatkiem przypraw.
Kapusta zapiekana z mozzarellą
Pokrojona w kostkę cebula lekko zrumieniona na oleju.
Kapusta zapiekana z mozzarellą
Duszona kapusta rozłożona w naczyniu do zapiekania.
Kapusta zapiekana z mozzarellą
Odsączony i pokrojony ser rozłożony na kapuście z cebulą.