Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kapusta zasmażana z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kapustę zasmażaną podawać do mięsa i ziemniaków

Kapusta zasmażana z jabłkami

Składniki:

Kapusta zasmażana z jabłkami

 

  • 1 kg kapusty białej,
  • 30 dag jabłek,
  • 1 cebula,
  • 5 dag słoniny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka nasion kopru,
  • sól,
  • 1 łyżka zieleniny,
  • 1 łyżka mąki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z jabłkami
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, dodać ok 2 szklanki wrzącej wody, szczyptę soli, olej, drobno posiekaną cebulę i nasiona kopru. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi otworami połączyć z prawie miękką kapustą. Na smalcu z wytopionej słoniny i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, dodać skwarki, zagotować. Kapustę podawać posypaną zieleniną.