Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny dodatek do drugiego dania.

Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem

 

  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1 główka kapusty
  • 1 pęczek kopru
  • 1 kostka warzywna
  • 2 łyżki octu winnego
  • kucharek
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem
Kapustę umyć, pozbawić zniszczonych liści. Poszatkować. Podlać szklanką wody, dodać kostkę warzywną, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (w razie potrzeby podlewać wodą). Boczek umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek. Dodać do kapusty. Gotować razem. Kiedy kapusta będzie miękka dodać posiekany koperek. Na patelni rozgrzać smalec, zrumienić na nim mąkę, zalać 1/4 szklanki wody, podsmażyć razem. W ten sposób przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać. Doprawić kuchakiem, pieprzem i octem. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem
Poszatkowaną kapustę podlać wodą i gotować.
Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem
Boczek podsmażyć na oleju i dodać do kapusty.
Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem
Dodać umyty i drobno posiekany koperek.
Kapusta zasmażana z koprem i boczkiem
Do kapusty dodać zasmażkę, doprawić do smaku.

Tagi:

kapusta