Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kapustkowa kartoflanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupka z ,, odzysku". Po prostu były do wykorzystania wierzchnie liście z młodej kapusty.

Kapustkowa kartoflanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapustkowa kartoflanka

 

  • 3 duże liście wierzchnie z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami - zużyję je na jarzynkę )
  • 4 średnie ziemniaki ( najlepiej młode ale mogą być te z jasną skórką płukane)
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 małe udko z kurczaka ( lub 1/2 kg porcji rosołowej z kurczaka )
  • 1 marchewka
  • przyprawa do zup ( lub 1 kostka bulionu drobiowego )
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kapustkowa kartoflanka
Liście kapusty umyć. Pociąć na długie paski a potem w ,,julienkę". Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew oskrobać , umyć , przekroić na pół. Do garnka włożyć mięso , ziemniaki, kapustę . Zalać wodą tak by zakryła składniki ( ok. 4 szklanek). Dodać przyprawy do zup ( ilość zależy od tego jakiej używamy ) lub kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Wyjąć mięso *.Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku. * z mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję rosołową i robimy pierogi , paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np. panierowane mięso z udka , udko w sosie itp.
Kapustkowa kartoflanka
Umyć i oczyścić liscie kapusty - wyciąć grube nerwy
Kapustkowa kartoflanka
Pokroić liście w cienkie paseczki i wrzucić do garnka
Kapustkowa kartoflanka
Gotować mięso z ziemniakami i kapustą aż bedą miękkie
Kapustkowa kartoflanka
Wyjąć z zupy mięso i marchewkę - dodać koper