zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1956]

Karczek duszony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięciutki karczek z warzywami podałam po prostu z pieczywem

Karczek duszony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek duszony w warzywach

Sposób przygotowania:

Karczek duszony w warzywach

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzać olej, położyć plastry mięsa i podsmażyć na mocnym ogniu z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i podlewając odrobiną bulionu dusić około 10 minut. Następnie przygotowane, obrane i umyte warzywa dowolnie pokroić i wrzucić do podduszonych plastrów karkówki. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. ( jeżeli ktoś nie lubi miękkiej cukinii można dorzucić ją później ) Na kilka minut przed końcem duszenia odparować bez przykrycia nadmiar bulionu. tak przygotowany karczek można podać z pieczywem lub ziemniakami albo kaszą.