zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Karczek gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Trochę czasu trzeba na to aby karczek był gotowy do jedzenia ale przygotowanie jest proste a potem smak domowego mięska lepszy od kupnego.

Karczek gotowany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karczek gotowany

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • ZALEWA :
  • 2,5 l wody
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu
  • 4 papryczki pepperoni
  • 3 łyżki chrzanu ( czubate )
  • 3 łyżki musztardy delikatesowej ( czubate )
  • 2 łyżki majonezu ( czubate )
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Karczek gotowany
Do garnka wlać wodę. Dodać składniki zalewy i zagotować. Zalewę przestudzić i włożyć do niej umyty karczek. Zalewę z mięsem zagotować, gotować 5 minut i zostawić pod przykryciem do wystudzenia. Gdy zalewa wystygnie ponownie zagotować wszystko i gotować kolejne 5 minut. Ponownie zostawić mięso w zalewie i wystudzić. Karczek wyjąć potem z zalewy na talerz, schłodzić w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Karczek gotowany
Etap 1 zagotować zalewę do gotowania mięsa
Karczek gotowany
Etap 2 karczek gotowac dwa razy po pięć minut

Tagi:

beza bezy