Gotujmy.pl Gotujmy.pl

Korzysta z ciasteczek (cookies)

OK, lubię ciasteczka Więcej informacji
misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Karczek nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Mięso najlepiej przygotować na noc ,rano upiec.

Karczek nadziewany

Składniki:

Karczek nadziewany

  • ok. 2 kg karczku
  • 30 dkg mielonego
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 2 marchewki
  • pietruszka -natka
  • vegeta,sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Karczek nadziewany

Mielone lekko podsmażyć,dodać pokrojone drobno grzybki ,cebulkę i marchewkę i krótko poddusić wszystko razem.Dodać wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz jajka i natkę pietruszki. Farsz dobrze doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Karczek rozciąć przez całą długość tak , żeby powstał płat mięsa,lekko zbić tłuczkiem,nałożyć farsz zrolować. Obwiązać nitką lub jak ja to robię -zszywam bawełnianą nitką. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z solą i dobrze natrzec dookoła mięso ,lekko posypać vegetą i mocno obsypać majerankiem. Postawić w chłodne miejsce na 12 godz. Piec w gorącym piecu w rękawie lub w brytfannie do 2 godz. W połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę i zdjąć pokrywę .aby pieczeń się przyrumieniła. Jest dobra na cieplo jak i na zimno. Sos z pieczeni można wykorzystać do drugiego dania -jest pyszny.