Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Karczek pieczony po Staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karczek pieczony po Staropolsku, to pyszna domowa wędlina która idealnie nadaje się do kanapek, zarówno na śniadanie jak i na kolację.

Karczek pieczony po Staropolsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek pieczony po Staropolsku

 

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony po Staropolsku
Mięso myjemy. Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy. Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami.

Przekładamy karkówkę do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.

Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, oczyszczamy z soli (sól będzie brązowa, skamieniała), pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. (Zimne mięso wkładam na kilak godzin do lodówki - wędlina będzie lepiej się kroić i nie rozpadać)  
Karczek pieczony po Staropolsku
Do miseczki przekładamy rozgnieciony czosnek, majeranek, pieprz i sól peklową - mieszamy.
Karczek pieczony po Staropolsku
Następnie nacieramy mięso roztartymi przyprawami.
Karczek pieczony po Staropolsku
Karkówkę osznurowujemy lub przekładamy do siatki.
Karczek pieczony po Staropolsku
Do naczynia w którym będziemy piec mięso przesypujemy 1/2 kg soli, układamy na niej mięso i całość przysypujemy pozostałą solą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy w termoobiegu przez około 1,5 godziny pod przykryciem