reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 557]

Karczek w marynacie ketchupowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Właściwie ten przepis można wykorzystać na dwa sposoby- duszony, tak ja poniżej, lub pokroić karczek na plastry, rozbić, zamarynować i wrzucić na grilla. Obie wersje nam smakuję, ale ze czas zimy to dzisiaj wersja duszona.

Karczek w marynacie ketchupowej

Składniki:

Karczek w marynacie ketchupowej

 

  • 1,200 kg karczku

 

  • Marynata

 

  • 6 łyżek oleju

 

  • 6 łyżek pasty lub ketchupu

 

 

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

 

  • 2 łyżki musztardy

 

 

  • po 0,5 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku

 

  • łyżeczka suszonego oregano lub bazylii

 

  • dodatkowo

 

  • 0,5 l rosołu lub wywaru warzywnego

 

  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Karczek w marynacie ketchupowej

marynata

Karczek w marynacie ketchupowej
marynatę możemy doprawić solą i pieprzem,ale w/g mnie jest to juz nie potrzebne

Zioła rozcieramy w rękach.

Olej podgrzewamy razem z miodem, gdy się rozpuści wyłączamy gaz i dodajemy pozostałe składniki- studzimy.

przygotowanie mięsa

Karczek w marynacie ketchupowej
ja wolę chude mięso, ale przerośnięte też będzie pyszne

Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem kuchennym.

Marynatę przekładamy do pojemnika, nacieramy nią bardzo dokładnie mięso ze wszystkich stron,

na górę dajemy cebule pokrojoną w pióra.

Pojemnik przykrywamy i odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki.

duszenie

Karczek w marynacie ketchupowej
czas duszenia będzie różny w zależności od samego mięsa jak i naszych preferencji

Po upływie wymaganego czasu mięso krótko obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron, zamykając pory.

Mięso przekładamy do garnka w którym będzie sie dusić, wlewamy pozostałą marynatę razem z cebulą, podlewamy rosołem lub wywarem i dusimy do miękkości.

Czas duszenia zależy od jakości mięsa, moje dusiło się w szybkowarze przez 45 minut.

Uduszone mięso wyciągamy na deskę i dajemy mu odpocząć, sos natomiast miksujemy na gładko.

Możemy go jeszcze ewentualnie doprawić lub podbić śmietaną.

Mięso kroimy w plasterki i podajemy np z kluskami śląskimi i sałatką z białej kapusty :)