Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Karczek w powidłach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doprawiam powidłami bigos , robiłam ryby ze śliwkowym smakiem - teraz przyszła pora na śliwkową wieprzowinę .

Karczek w powidłach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w powidłach

 

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 czubate łyżeczki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka ketchupu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

 

Sposób przygotowania:

Karczek w powidłach
Umyć i osuszyć mięso . Uformować nadając kształt - poobcinać wystające kawałki .Usunąć błony i zbędne przerosty . Przygotować marynatę z oleju, powideł , ketchupu , soli , pieprzu i papryki. Natrzeć dokładnie mięso . Ułożyć w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na noc ( minimum 2 godziny ) . Zawinąć dokładnie w folię aluminiową . Piec w 200 * C przez 1,5 godziny w piekarniku . Wyjąć . Zlać tłuszcz z pieczenia ( robię dziurkę w foli i zlewam tłuszcz do miseczki zanim odwinę mięso ) . Rozwinąć z folii i pokroić w plastry . Podawać z marynowanymi śliwkami . Na bazie tłuszczu z pieczenia można zrobić pikantny sos z powidłami , pieprzem , papryką i śmietanką .
Karczek w powidłach
Jak zwykle proponuję zgromadzić przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki
Karczek w powidłach
Przygotować marynatę ucierając jej składniki z olejem
Karczek w powidłach
Natrzeć marynatą mięso odstawiając je na jakiś czas by przeszło przyprawami
Karczek w powidłach
Zawinąć mieso w folię aluminiową i piec w temperaturze 200 * C