astra

astra

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Karczek w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doskonały na świateczny obiad i nie tylko :)

Karczek w sosie pieczarkowym

Składniki:

Karczek w sosie pieczarkowym

 

  • 1kg karczku pokrojonego w plastry,
  • przyprawy ( pieprz, zioła w dowolnej kombinacji),
  • vegeta,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 4 duże cebule,
  • Sos:
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki maggi lub sosu sojowego,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyzki masła

 

Sposób przygotowania:

Karczek w sosie pieczarkowym
Połączyć składniki sosu i dobrze je razem wymieszać. Karkówkę pokroić w plastry i obtoczyć w przyprawach i vegecie. Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzac olej z masłem i obsmażyc z obu stron plastry karczku.Obsmazone mieso ukladac w rondlu z grubym dnem./ ułożyć plastry karkówki, na nie warstwowo położyć cebulę i pieczarki, następnie na to położyć kolejne plastry karkówki, cebulę i pieczarki. Ułożone warstwy polać sosem i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. na średnim ogniu.