motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Karczek w ziołach prowansalskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Karczek w marynacie z dodatkiem ziół

Karczek w ziołach prowansalskich Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w ziołach prowansalskich

 

Sposób przygotowania:

Karczek w ziołach prowansalskich
Mięso myjemy i osuszamy. Dajemy do garnka jeden plaster i polewamy po 1 łyżce oliwy z dwóch stron. Oprószamy kucharkiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi ze wszystkich stron. Obraną cebulkę kroimy w kółka i dajemy na mięso pół cebulki pokrojonej w kółka. Tak samo robimy z pozostałymi plastrami mięsa. Garnek z mięsem odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce. W między czasie przekładamy. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kawałki mięsa. Jak są rumiane wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie mięso wyciągamy a pozostały sos zagęszczamy mąką i chwileczkę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Upieczone mięso polewamy przygotowanym sosem.
Karczek w ziołach prowansalskich
Umyte i osuszone mięso dajemy do garnka.
Karczek w ziołach prowansalskich
Polewamy 1 łyżką oliwy z każdej strony i oprószamy przyprawami
Karczek w ziołach prowansalskich
Na przyprawione mięso dajemy pokrojoną w kółka cebulkę
Karczek w ziołach prowansalskich
Zamarynowane mięso smażymy na patelni z dwóch stron. Dolewamy i dusimy pod przykryciem do miękkości

Tagi:

zioła