pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kardamonowy rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

taki rosół rozlałem do pojemników i zamroziłem jako baza do zup czy sosów. Rosół można również podać na świeżo z makaronem.

Kardamonowy rosół z kaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kardamonowy rosół z kaczki

 

  • korpus z kaczki 1
  • marchewki 2
  • seler 1
  • nać selera 1
  • pietruszka 1
  • cebula1
  • kardamon łuski 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kardamonowy rosół z kaczki
Korpus z kaczki zalewamy zimną wodą. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy. Solimy do smaku. Po zebraniu szumu dodajemy obrane warzywa. Warzywa wrzucamy w kawałkach. Podgrzewamy około 60 minut (ogień był tak mały, że woda ledwo bulgotała). Gdy warzywa będą miękkie wszystkie wyjmujemy. Wsypujemy łuski kardamonu. Gotujemy około 15 minut. Następnie rosół przelewamy przez sitko i gotowe. Smacznego.
Kardamonowy rosół z kaczki
Części kaczki zalewamy zimną woda i rozpoczynamy podgrzewanie
Kardamonowy rosół z kaczki
Po pewnym czasie dodajemy warzywa wraz z natką selera
Kardamonowy rosół z kaczki
Ugotowane wrzywa wyjmujemy a dodajemy łuski kardamonu
Kardamonowy rosół z kaczki
Na koniec rosół przelewamy przez drobne sitko

Tagi:

kaczka