sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Karkówka dla smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Karkówka przygotowana tym sposobem to propozycja na niecodzienny obiad. Możemy również pokroić ją w cienkie plasterki i podawać do chleba.

Karkówka dla smakosza

Składniki:

Karkówka dla smakosza

Składniki

  • ok. 600 g karkówki bez kości
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szkl bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • przyprawa Bosforska

Sposób przygotowania:

Karkówka dla smakosza
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na około 10 minut w chłodnym miejscu. Do dużego garnka wlewamy olej. Na rozgrzanym obsmażamy karkówkę na rumiano, często obracając. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Marchewki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.

Mięso smarujemy miodem wymieszanym z natką pietruszki, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 6 minut, nie dłużej. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówkę. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę. Podsmażamy na oleju. Sos spod pieczeni dodajemy do cebuli.

Całość gotujemy, doprawiamy do smaku przyprawą Bosforską, ewentualnie pieprzem i blendujemy.