Karkówka duszona

Karkówka, Cebula « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Karkówka duszona offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karkówka duszona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 11

mięciutka karkówka w aromatycznym sosie


trudność: łatwe
czas:

Karkówka duszona - SKŁADNIKI:

Karkówka duszona - PRZYGOTOWANIE:

Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą wtedy nie porozrywamy mięsa i nic nie będzie pryskać. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w grube półplastry, czosnek siekamy drobno. Każdy kotlet posypujemy dobrze z obu stron i nacieramy przyprawą Gyros, odkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.. Po tym czasie obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, mocno rozgrzewamy i obsmażamy kotlety z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do rondla, podlewamy ok.0,5 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy, na małym ogniu, ok. 15 min.. W między czasie na patelni (tej samej, na której smażyliśmy mięso) rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy aż cebula się zeszkli a nawet lekko zezłoci, po czym posypujemy 1 łyżeczką mąki, smażymy chwilę i podlewamy ok. 0,75 szkl. wody i zagotowujemy mieszając - wszystkie przysmażone drobinki mięsa i przypraw, które przywarły do dna patelni powinny nam się odkleić i dodać smaku potrawie - całość przekładamy do karkówki i dusimy jeszcze ok. 10-15 min.. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. solą. Podajemy z kaszą albo z ziemniakami, albo z pieczywem...


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka duszona (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-10-26 16:09
Karkówkę bardzo lubię ,ciekawe jaki smak nada przyprawa gyros?
Napewno pyszny.
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-10-26 16:38
To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-10-26 17:05
iwi69 napisał(a):

To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.

Iwi, nie jesz mięsa w ogóle czy tylko wieprzowiny? Względy religijne, zdrowotne? Pytam z ciekawości, nie odpowiadaj jeśli nie masz ochoty...
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-10-26 18:48
Pyza napisał(a):

iwi69 napisał(a):

To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.

Iwi, nie jesz mięsa w ogóle czy tylko wieprzowiny? Względy religijne, zdrowotne? Pytam z ciekawości, nie odpowiadaj jeśli nie masz ochoty...

Nie tylko wieprzowiny,ale reszta pewno sie ucieszy jak im zrobie to danie:)))
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-10-26 19:42
Ja czasami posypuję karkówkę przyprawą do gyrosa,przed panierowaniem i smażeniem.Ale taka wersja bardzo mi pasuje.5
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-10-26 20:08
Mój mąż jak gotuje to praktycznie do kazdego mięsa dodaje przyprawę gyros,nadaje naprawdę fajny smak:))
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-10-26 20:18
Wydrukowałam bo jutro zrobię ,miałam zrobić z karkówki mielone ale będzie duszone.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-11-08 20:04
Dziś zrobiłam tą karkóweczkę na obiad i na prawdę jest wyśmienita,soczysta i aromatyczna.Szkoda,że nie można postawić drugiej piątki.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie Paczuszki z karkówki z kaszanką
Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki Karkówka w kolorowej papryce
Kotlety mielone z cukinią Karkówka pod leśnymi grzybami Ziołowo-czosnkowa karkówka z grilla
Słoikowa kiełbasa z karkówki z boczkiem i czubricą Grillowany karczek musztardowy Mielonka z boczku i karkówki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane