Karkówka duszona

Karkówka, Cebula « poprzedni | następny »
Pyza - Przepis na: Karkówka duszona offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Karkówka duszona
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 12

mięciutka karkówka w aromatycznym sosie


trudność: łatwe
czas:

Karkówka duszona - SKŁADNIKI:

Karkówka duszona - PRZYGOTOWANIE:

Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą wtedy nie porozrywamy mięsa i nic nie będzie pryskać. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w grube półplastry, czosnek siekamy drobno. Każdy kotlet posypujemy dobrze z obu stron i nacieramy przyprawą Gyros, odkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.. Po tym czasie obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, mocno rozgrzewamy i obsmażamy kotlety z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do rondla, podlewamy ok.0,5 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy, na małym ogniu, ok. 15 min.. W między czasie na patelni (tej samej, na której smażyliśmy mięso) rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy aż cebula się zeszkli a nawet lekko zezłoci, po czym posypujemy 1 łyżeczką mąki, smażymy chwilę i podlewamy ok. 0,75 szkl. wody i zagotowujemy mieszając - wszystkie przysmażone drobinki mięsa i przypraw, które przywarły do dna patelni powinny nam się odkleić i dodać smaku potrawie - całość przekładamy do karkówki i dusimy jeszcze ok. 10-15 min.. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. solą. Podajemy z kaszą albo z ziemniakami, albo z pieczywem...


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karkówka duszona (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-10-26 16:09
Karkówkę bardzo lubię ,ciekawe jaki smak nada przyprawa gyros?
Napewno pyszny.
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-10-26 16:38
To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2009-10-26 17:05
iwi69 napisał(a):

To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.

Iwi, nie jesz mięsa w ogóle czy tylko wieprzowiny? Względy religijne, zdrowotne? Pytam z ciekawości, nie odpowiadaj jeśli nie masz ochoty...
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2009-10-26 18:48
Pyza napisał(a):

iwi69 napisał(a):

To pewno jest smaczne jak sobie przypone czasy kiedy jadlam mieso wieprzowe.Juz nie jem od 2 lat.

Iwi, nie jesz mięsa w ogóle czy tylko wieprzowiny? Względy religijne, zdrowotne? Pytam z ciekawości, nie odpowiadaj jeśli nie masz ochoty...

Nie tylko wieprzowiny,ale reszta pewno sie ucieszy jak im zrobie to danie:)))
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-10-26 19:42
Ja czasami posypuję karkówkę przyprawą do gyrosa,przed panierowaniem i smażeniem.Ale taka wersja bardzo mi pasuje.5
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-10-26 20:08
Mój mąż jak gotuje to praktycznie do kazdego mięsa dodaje przyprawę gyros,nadaje naprawdę fajny smak:))
Skomentuj
Oceń:
0
teresa.rembiesa

teresa.rembiesa
offline

2009-10-26 20:18
Wydrukowałam bo jutro zrobię ,miałam zrobić z karkówki mielone ale będzie duszone.
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-11-08 20:04
Dziś zrobiłam tą karkóweczkę na obiad i na prawdę jest wyśmienita,soczysta i aromatyczna.Szkoda,że nie można postawić drugiej piątki.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karkówka
Łopatka w sosie chrzanowym Duszona karkówka Karkówka nadziewana dynią i cukinią
Karkówka z pieczarkami i papryką Domowa delikatna wędlina z karkówki Karkówka duszona w kawie
Karczek gotowany Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Karczek pieczony w winie
Paczuszki z karkówki z kaszanką Karkówka pachnąca lasem i ogrodem Szaszłyki z karkówki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane