kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Karkówka duszona pod kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche i soczyste mięso pod pierzynką z kwaśnej kapusty, świetne na niedzielny obiad lub przyjęcie. To danie to tzw. samograj wkładamy do piekarnika i samo się robi nie angażując nas do dodatkowej pracy.

Karkówka duszona pod kapustą

Składniki:

Karkówka duszona pod kapustą

podstawowe

  • kg karkówki lub łopatki
  • 900g kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • butelka ostrego ketchupu
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk (lub opcjonalnie przyprawa gyros)

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona pod kapustą
Karkówkę myjemy, osuszamy, i kroimy w plastry centymetrowej grubości. Mięso oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i obficie majerankiem (opcjonalnie zamiast wymienionych przypraw możemy użyć przyprawy gyros).

Plastry mięsa składamy w jeden kawałek. Formę do zapiekania wysmarowujemy masłem. Wykładamy kapustę oraz cebulkę uprzednio pokrojoną w talarki i zeszkloną na odrobinie oleju.

Na kapuście układamy mięso, polewamy równomiernie ketchupem.

Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 godziny pod przykryciem.  

Tagi:

mięso danie