VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Karkówka duszona w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W kuchni odnalazłam się stosunkowo niedawno- gdy jestem na swoim ,,garnuszku”. Gotowania oraz pieczenie bardzo mnie relaksują. Przygotowuje raczej proste dania i za każdym razem staram się by były pyszne.

Karkówka duszona w pomidorach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka duszona w pomidorach

 

  • 0,5 kg karkówki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g konserwowego groszku z marchewką
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 cebula
  • 7 dużych pieczarek
  • olej
  • Przeprawy:
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • Przyprawa uniwersalna do mięs
  • 1 kostka rosołowa+ 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w pomidorach
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Obwicie posypać przyprawą do karkówki i przyprawą uniwersalną. Pieczarki z cebulą pokroić w pół plastry Karkówkę obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Dodać pieczarki, cebule i puszkę groszku z marchewką. W misce przygotować zalewę. Pomidory dokładnie pognieść, dodać musztardę, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i pozostałe przyprawy. Zalać karkówkę, dodać kostkę rosołową i uzupełnić wodą. Dusić około 60 minut. Danie to można również przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piec około 80 minut w 190*C. Podlewać od czasu do czasu wodą.
Karkówka duszona w pomidorach
Etap 1 Karkówkę przyprawiamy i obsmażamy
Karkówka duszona w pomidorach
Etap 2 Dusimy z warzywami i pomidorową zalewą
Karkówka duszona w pomidorach
Etap 4 podajemy z ziemniakami i buraczkami