patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Karkówka duszona w prażonej cebuli i winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna duszona karkówka w winie oraz w prażonej cebulce. Polecam każdemu. Łatwa propozycja na obiad i nie tylko.

Karkówka duszona w prażonej cebuli i winie

Składniki:

Karkówka duszona w prażonej cebuli i winie

 

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 szklanka prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona w prażonej cebuli i winie
Karkówkę kroję na plastry grubości ok 1 cm. Mięso dokładnie rozbijam. Solę i pieprze do smaku z obu stron. Do naczynia żaroodpornwgo kładę warstwę karkówki a następnie posypuję prażoną cebulką.

Układam kolejną warstwę i tak czynność powtarzam do wykończenia składników.

Całość podlewam szklanką czerwonego wina. Duszę pod przykryciem w 180 stopniach ok 75 min.

Podaję z warzywami i młodymi ziemniakami.