luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Karkówka duszona z jabłkami i jarzębiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna soczysta i aromatyczna karkóweczka

Karkówka duszona z jabłkami i jarzębiną

Składniki:

Karkówka duszona z jabłkami i jarzębiną

 

  • na 3 osoby
  • 3 grube plastry karkówki
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżeczki konfitury z jarzębiny
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • czerwona papryczka słodka
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 szkl. bulionu z kostki

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z jabłkami i jarzębiną
Karkówką natrzeć solą ziołową i odstawić na godzinę. Jabłka i cebulę pokroić w plastry. Karkówkę przysmażyć na tłuszczu i przełożyć do naczynia w którym będzie się dusić. Na tym samym tłuszczy przyrumienić cebulę i wyłożyć na mięso, Na wierzch ułożyć plastry jabłek i dodać przyprawy oraz jarzębinę, całość podlać bulionem, przykryć i dusić ok 35-40 min.. na wolnym ogniu. Podawać z surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.